Komentář: Trump, Asad a mezinárodní právo

20.04.2017 17:35

Kersten Knipp / DeutscheWelle

 

US útok na leteckou základnu Asadova režimu byl porušením mezinárodního práva. Proto je odsouzeníhodný, míní Kersten Knipp. Neboť pokud bychom jej akceptovali, byl by to popud k ještě větší nespravedlnosti.

 

Sudové bomby, mučící sklepy a pravděpodobně i jedovatý plyn: Po léta se Asadův režim prohřešuje proti občanům, provinil se nejtěžšími válečnými zločiny. Je těžko snesitelné, že po více než šesti letech nespoutaného násilí je stále ještě u moci.

 

Ještě působivější je, že není dosažitelný prostřednictvím mezinárodního práva, jak se ukázalo po útoku, který provedl prezident Trump na leteckou základnu režimu. Velká většina uznávaných odborníků na mezinárodní právo považuje tento útok za porušení mezinárodního práva. Morálně může být US – útok pochopitelný, ale ne z pohledu mezinárodního práva.

 

Otázkou ale pak je: K čemu a komu slouží mezinárodní právo? Když nemůže zabránit tomu, aby panovník bez potrestání prováděl zločiny proti vlastnímu obyvatelstvu: není takovéto právo potom otevřeno cynickému zneužívání? Kryje jej snad dokonce?

 

Nedokonalost práva

 

Problém mezinárodního práva, jakož i každého jiného, je jeho zásadní, neodstranitelná nedokonalost. Mezinárodní právo je výsledkem právních ujednání na mezinárodní úrovni, produkt početných, stále obnovovaných dohod a úmluv. Zakládá se na ujednáních těch, kdo se na vyjednávacích a uzákoňujících procesech podílejí. To také znamená: Do mezinárodního práva přitékají zcela rozdílné, částečně protichůdné představy. „Tak vznikla normativní síť, která je na některých místech dvakrát až třikrát zesílená, na jiných místech ale vykazuje velké díry“, popisuje dilema Angelika Nuβbergerová, právnička u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburgu.

 

Navzdory svým ne zcela překonaným slabinám však mezinárodní právo vykonalo velkou věc: Bez ohledu na bolestné výjimky přispělo zcela odhodlaně k tomu, aby bylo překonáno právo silnějších. Na jeho místo nastoupila všeobecná shoda, že konflikty budou regulovány právně, za uznání společných norem. Toho se většina států drží. Pouze menšina chce být ještě považována za opovrhovatele práva. K těm, kteří tomu nepřikládají žádný význam, patří Asadův režim v Damašku.

 

Eroze normy

 

Nicméně by bylo správné i v tomto případě zachovat přednosti mezinárodního práva. Je jisté, že: Útok nařízený Trupem byl nepatrný ve srovnání se zločiny, které páchá den co den Asadův režim. Ale on porušuje normy, eroduje právo zevnitř ven. Neboť se nejednalo o případ sebeobrany, ani neměl Trump mandát OSN.

 

Jak nebezpečné takovéto porušení norem je, víme z dřívějších případů: US intervence v Iráku v roce 2003 byla stejně tak málo pokrytá jako anexe Krymu Ruskem v roce 2014. V obou případech se ukazuje: Kde není brán ohled na mezinárodní právo, navrací se právo silnějšího. Omluvy a ospravedlňování, jak se také ukázalo v těchto obou případech, nejsou nic jiného než pokus pomoci tomuto archaickému právu opět k platnosti. Pokud se to prosadí, podkopá světová společnost sama sebe.

 

Mezinárodní právo není žádné pojednání o ideálních světech. Naopak je to pokus učinit málo ideální realitu o něco vypočitatelnější a stabilnější. Jestliže tento pokus vzdáme, bude barbarství Asada jenom popudem k novým barbarstvím na globální úrovni. Dokonce i tomu dosud zabraňuje mezinárodní právo.

 

Kommentar: Trump, Assad und das Völkerrecht vyšlo 15.04.2017

 

Diskusní téma: Komentář: Trump, Asad a mezinárodní právo

medzinárodné "právo"

renáta | 21.04.2017

Medzinárodné "právo" dnešných dní sa v ničom nelíši od praxe v starovekom Ríme: celý svet je rímske územie a tím,ktorí nesúhlasia,to prídu vysvetliť rímske légie a prinesù im "civilizáciu". Spojenci(kolónie) s "nadšenim" prikyvujù a bojujù za"rímsku formu civilizácie"-otroctvo,nič iné im nezostáva,kedže už u nich ptebehla"civilizáčná misia" a na ich území sa rozţahujú rímske légie a"chránia svojich "spojencov".Každý kto má námietky,je zločinec,ktorý ohrozuje civilizáciu a civilizáciu predsa treba "zachrániť". Dnes nás"civilizujú" miesto antického Ríma USA (pod vedením VB) a Medzinárodné bezprávie ( pardon "právo") funguje bez zmien a úplne identicky do dnešných dní...

Re: medzinárodné "právo"

M.C. | 21.04.2017

Přesně tak.
Mezinárodní právo funguje jenom tam,. kde se dá vynutit silou.
V mezinárodním právu jsou si všichni rovni, ale někteří jsou si rovnější. A tu postiženou skupinu už to nebaví.
Mnozí se vysmívají Putinovi, že se snaží mez. právo dodržovat.
Ale na tomto to nakonec vyhraje. Kdyby se choval stejně jako Západ, nebylo by moc důvodů přecházet na jeho stranu.
Ale když je u Ruska slušnější zacházení, férovější jednání a dostatečně silná ochrana tak už to stojí za úvahu.

co je to

Dagmar | 21.04.2017

za hruzu? Zarny pripad zapadniho vylizaneho mozku. Bohuzel jsou poslouchani, kopirovani a sizeni;

ach jaj

mpskus | 20.04.2017

to co za ubohy paskvil je tento clanok?

Re: ach jaj

Hox | 21.04.2017

Všimni si kde vyšel originál, DW = tvorba veřejného mínění v DE.

západ již nemůže překvapit

Nikdo | 20.04.2017

Protože má k dispozici pouze kopu hoven. Je úmorné neustále upozorňovat na ty do očí bijící lži. Zdá se, že poslední zbraň západu je unudit nás k smrti. Například zde, bylo nějaké oficiální šetření nějaké instituce o Asadových zločinech (nevím o žádném), Každopádně pokud autor mluví o právu, musí říci jaké právo Assad porušil (asi proti lidskosti) a kdo ho odsoudil, jaká instituce. Jinak je to podle práva pouhý "sprostý podezřelý".

Právo jak je používáno nyní je hezky popsáno v úryvku v scifi parodii POHÁDKA o TROJCE od autorů bratři Strugačtí. "Inu", praví postava z parodie právník Farfurkis, "je vidět, že nejste právník. Neznám nic pružnějšího a poddajnějšího než právní rámec, ten se dá vymezit, ale nedá se překročit".

To, že se nevejde Trump do právního rámce jasně ukazuje na boj klanů, jinak by s tím nebyl žádný problém. Z autorova článku přímo křičí snaha nakrmit vlka zelím (aby koza zůstala celá - právo zachovat a přitom moci beztrestně likvidovat protivníky - dvojí metr se uplatňuje při sporu elita proti davu, ale nezle použít tak efektivně v mezi klanových bojích v elitě samotné, ovšem po výhře, již po boji na poraženého lze).

Poznámka: Právo je nyní bič v rukou zločinných elit, nezbývá než ho elitám vytrhnout z ruky a mlátit jim zločinné elity dokud z nich ďábla nevyženeme.

Přidat nový příspěvek