Kostelecké uzeniny – tvůrce hororových zážitků
(převzato - www.bizwiz.cz/2012/02/11/kostelecke-uzeniny-tvurce-hororovych-zazitku/ )
Tomáš Bleša
Pátek večer a vracím se ze společenské akce a dostávám netlumitelnou chuť na utopence. Utopence nelze vyrobit za půl hodiny doma, takže zbývá pouze možnost někde je koupit. Naštěstí mám po cestě supermarket, rychle kupuji Utopence od Kosteleckých uzenin a lehce slintaje pokračuji k domovu.
První kousnutí do utopenců mě zarazilo. Co to je za chuť? Takhle špekáčky nechutnají. Není to zkažené? Dívám se na sklenici se zbytkem „utopenců“. Barva je dobrá. Znovu kousnu a zase ta hnusná chuť. Začínám tušit, co jsem udělal špatně. V tom spěchu jsem si nepřečetl složení výrobku na sklenici. Beru tedy produkt do ruky a čtu:
-
Kuřecí strojově oddělené maso – 32 %
-
Vepřové sádlo – 17 %
-
Pitná voda +
-
Cibule – 15 %
-
Kuřecí kůže – 7 %
-
Vepřové maso – 5 % !!!
-
Vepřové kůže – 4%
-
Pšeničná mouka, bramborový škrob, sůl
-
Stabilizátory E338, E450, E451, E250
-
Zahušťovadla E412, E500
-
Rostlinná vláknina (?)
-
Směs koření, extrakty koření
-
Antioxidanty E300, E330
-
Zvýrazňovač chuti E621 (Mňam – to asi vylepšuje chuť škrobu, mouky a vlákniny)
-
Barvivo E120 (Aha! Proto mi barva utopenců připadla OK)
Jakmile jsem složení dočetl, věděl jsem, že můj zážitek nemůže zůstat bez odezvy. Proč složení takové pochutiny, jakou je špekáček, připomíná u Kosteleckých uzenin soupis svinstva? Jak je možné, že tam mají jen 5 % vepřového masa? Napadly mě dva důvody:
-
Nevědí, jak se špekáčky dělají. – To je smutné, protože by to ukazovalo na jejich totální nekompetenci. Bylo by nutné řešit, jak je možné, že firma, která neumí dělat tento výrobek, jej může prodávat na českém trhu. Pokud platí tato varianta, přikládám správné složení špekáčku níže.
-
Šidí složení, aby vydělali víc peněz. – Tato varianta je mnohem smutnější, protože znamená, že firma Kostelecké uzeniny se záměrně chová velmi neeticky. Pokud je tento důvod pravdivý, pak by se jednalo o normální sprosté šizuňky a je povinností spotřebitelů nenechat si to líbit.
Doma v knihovně mám publikaci České masné výrobky a abych technologům v Kosteleckých uzeninách konstruktivně pomohl, přikládám složení receptu:
-
Hovězí přední namleté na jemno – 35,5 %
-
Tučné vepřové i s kůží – 20,4 %
-
Maso z hovězích hlav na jemno – 3 %
-
Vepřové kůže – 1,5 %
-
Hřbetní sádlo do vložky – 27 %
-
Solící směs (Praganda) – 0,24%
-
Koření – pepř, muškátový ořech, česnek, paprika
-
Pšeničná mouka hrubá – 3,2 %
-
Pitná voda – 19%
Vážení pánové a dámy z Kosteleckých uzenin, takto se to dělá. Připadá mi mírně trapné, když já laik musím poučovat profesionály o tom, jak vypadá špekáček. Když dostanu chuť na utopence, chci jíst utopence. Nechci jíst kuřecí separát, modifikovaný škrob, zvýrazňovač chuti nebo zahušťovadlo. Takové suroviny si strčte třeba do … mrazáku.
Žijeme v relativně svobodné společnosti a nikomu nelze upřít právo něco vyrábět a prodávat. Problém je, když to začne prodávat pod názvem, který naznačuje, že se jedná o něco jiného, než to ve skutečnosti je. Nelze prostě vyrábět papírovou skládačku podlouhlého tvaru a nazývat to „bota“. Nelze vyrábět slanou hmotu z modifikovaného škrobu a E621 a nazývat to „uzenina“.
Vážené Kostelecké uzeniny, nenutím vás, abyste přestali dělat své výrobky. Jen je prosím přejmenujte na odpovídající název. Zde je několik návrhů, které mi přijdou odpovídající a použitelné:
-
Kořeněná hmota v octovém nálevu s cibulí
-
Utopená hmota buřtového typu
-
Kostelecké tajemství
Současně by bylo vhodné zvážit používání slova „uzeniny“ v názvu společnosti.
Poznámka pro milovníky masa a uzenin
Prosím hledejte kvalitu, vyžadujte kvalitu, čtěte složení (i když spěcháte, jako já včera). Tento text můžete považovat buď za otevřený dopis Kosteleckým uzeninám nebo za recenzi jednoho výrobku. Pokud to vidíte stejně, linkujte na tento článek, aby byl ve vyhledávači slušně vysoko.
Otázka pro pracovníky v Kosteleckých uzeninách
Vy tohle jíte nebo to jenom vyrábíte? Fakt by mě to zajímalo…
Diskusní téma: Kostelecké uzeniny – tvůrce hororových zážitků
složení potravin
taky se mi nelíbí, že se potraviny v ČR šidí a že nám tady nabízejí místo jídla odpad. Nicméně! - Jeden nejmenovaný finanční ředitel jednoho nejmenovaného velkovýrobce uzenin mi vysvětlil to, co je dávno veřejným tajemstvím. Maloobchodní řetězec jako Tesco, Hypernova, Penny, atd. (či JIMI provozované "česky znějící" uzeninové koutky jako Novák, Procházka a podobně) vyhlásí výběrové řízení na dodavatele produktu. Do puntíku přesně si řetězec zadá SLOŽENÍ A MAXIMÁLNÍ CENU. Když velkovýrobci chtějí prodávat, logicky hledají odbyt v maloobchodních řetězcích. Tím pádem vyrábějí sračky na zakázku. Proč? Protože tady je nepoměrně větší množství koncových zákazníků - spotřebitelů, kteří místo na složení a chuť potravin koukají primárně a jen a pouze na jejich cenu. Přece nebudu kupovat šunku od kosti za 200, když mají prima šunkový salám za 69 kilo! Bohužel, tímto radarem se řídí maloobchodní řetězce a následně tedy velkovýrobci. Na vině jsou politici a vlády devadesátých let, které dopustily zrušení přísných potravinářskýcj norem. Jména se dají dohledat a tam byste měl směřovat své rozhořčení. Ne na nějakého Pepika, který v pozici výrobního ředitele rozhodne o tom, že budou vyrábět utopence z odpadu místo ze špekáčků. A pokud tak, jako já, jíte raději kvalitní a skutečně poctivé potraviny, holt vám, stejně jako mně nezbyde nic jiného, než bojkotovat = nekupovat sračky a nakupovat od poctivých malovýrobců. Až budete např. v Humpolci, kupte si na rohu náměstí párek v malých uzeninách. Je vyráběný na Humpolecké školní farmě. Až budete v Uhlířských Janovicích, kupte u Klepiše. Až budete v Kolíně, kupte u Kasardy. Až budete u sebe doma, zeptejte se na kvalitního místního řezníka a uzenáře. A věřte, že to bude lépe investovaný čas a energie, než na vámi sepsaný traktát, který si nikdy nikdo z Kosteleckých uzenin za A) nepřečte a za B) i kdyby, pod tlakem maloobchodních řetězců (potažmo většinového přízemního spotřebitele) stejně výrobní postup utopenců nezmění.
Re: složení potravin
Babišovi dobroty
potraviny jsou dnes děs
a následná myšlenky - nic by nemělo pro životní úroveň v ČR a na Slovensku lepší vliv, než kdyby všechny hypermarkety lehly popelem. To myslím zcela vážně..
po traviny
Mám stejnou zkušenost
Přidat nový příspěvek
Před bědami se nesehni, na Boha se spolehni.
Historie není věda, historie je v davově-"elitárních" společnostech nástroj řízení.
Nikdy nevíte, před jakými neštěstími Vás zachránila obyčejná smůla.