Matrice "Armas"?

22.04.2017 19:29
TauRus
 

U jednoho z Kanárských ostrovů narazil do přístavu trajekt, který plul na trase Gran-Canaria – Tenerife.
Když loď vyplouvala z přístavu Las-Palmas, náhle selhalo elektrické vedení, kvůli čemu bylo nemožné nastartovat motory. Proud odnesl trajekt k přístavu, kde se stala nehoda.
Při srážce na lodí bylo 140 lidí, 34 z nich byli zranění. Video v odkazu.
https://ria.ru/world/20170422/1492847316.html

Trajekt patří společnosti Naviera Armas, která nabízí pravidelné námořní spojení mezi Španělskem a Marokem, Španělskem a Kanárskými ostrovy a mnoho plaveb i mezi samotnými ostrovy.

Společnost Naviera Armas provozuje trajektovou přepravu již od roku 1940 a stala se jedním z nejvytíženějších přepravců na Kanárských ostrovech.

Naviera Armas v současnosti disponuje jednou z největších a nejmodernějších flotil v Evropě, a to díky plánu z roku 2003 o renovaci jedne lodi ročně.
http://www.directferries.cz/naviera_armas.htm

Zpráva z roku 2007:
Lesník se přiznal k založení rozsáhlého požáru porostů, který od pátku na kanárském ostrově Gran Canaria zničil v horské oblasti přes 3 500 hektarů většinou borovicového lesa. Potvrdily to v neděli tamní úřady. Muž se k žhářství odhodlal, protože měl strach ze ztráty zaměstnání.
Požár nahlásil 37letý Juan Navarro Armas. Policisté však v jeho výpovědi shledali některé nejasnosti a nakonec Armase v sobotu donutili k přiznání, že to byl on, kdo oheň úmyslně založil.
https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/119785-bal-se-ze-ztrati-praci-tak-zapalil-les.html

Název lodní společnosti Naviera Armas a jméno žháře lesů na Kanárech Navarro Armase se nápadně shodují.
Armas v překladu ze španělštiny a portugalštiny znamená „zbraně“. Dokonce v hymně Portugalie je refrén se slovem „armas“:
Ref.: Às armas, às armas!
Sobre a terra sobre o mar,
Às armas, às armas!
Pela Pátria lutar
Contra os canhões marchar, marchar!

Ref.: Do zbraně, do zbraně!
Na zemi, na moři!
Do zbraně, do zbraně!
Bojovat za naši vlast!
Proti dělům jít, pochodovat!
https://cs.wikipedia.org/wiki/Portugalsk%C3%A1_hymna

Celé to vypadá tak, že někdo před 10 lety na Kanárech založil oheň (čeho?), o který si zlomí zuby španělská státnost (loď ztratila řízení). Všechny události mají společný marker „armas“ – zbraně. Nějaký ozbrojený konflikt?

Ještě k událostem posledních let na Kanárech:

Pohodová dovolená se změnila v drama. V jednom z hotelů ve městě Mogan na hlavním ostrově Gran Canaria vybuchl plyn. Nejméně pět lidí bylo zraněno, 1000 turistů muselo být evakuováno.
http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/163529/vybuch-hotelu-na-kanarech-5-zranenych-1000-evakuovanych.html

V oblíbeném letovisku Los Cristianos se zničehonic zřítila čtyřpatrová budova. V troskách zahynuli dva lidé, tři osoby se podařilo zraněné vyprostit. Dalších patnáct je stále nezvěstných.
http://www.expres.cz/kanarske-ostrovy-tenerife-pad-budovy-dw8-/zpravy.aspx?c=A160414_163124_dx-zpravy_pali

V roce 1977 se na Kanárech stala jedna z největších leteckých katastrof, o které pojednává tento článek:
Co jste nevěděli o nejděsivější letecké srážce Boeingů 747? Tenerife březen 1977
Zdroj: http://zahranicni.eurozpravy.cz/eu/182457-co-jste-nevedeli-o-nejdesivejsi-letecke-srazce-boeingu-747-tenerife-brezen-1977/

Článek je zajímavý tím, že vypráví o souvislostech tragedie, z něhož vybírám:
„Kanárské ostrovy jsou autonomní oblastí Španělska a kdo zná komplikovanou národnostní situaci v této zemi, toho nepřekvapí, že i v ostrovní oblasti neustále panuje boj o nezávislost. Různé skupiny neváhají používat rozličných metod, jak si nejen vynutit pozornost, ale vyvinout tlak na vládní orgány. Tak se stalo i 27. března 1977. Panovala neděle a na třetím největším ostrově Gran Canaria, v hlavním městě Las Palmas panoval běžný, tedy hodně čilý ruch. Krátce před polednem dostalo řízení leteckého provozu zprávu, že se v prostoru odbavovací haly letiště El Gando se nacházejí dvě bomby. Do deseti minut měly vybuchnout (což se také stalo), takže následovala značně překotná evakuace. Sice nedošlo ke ztrátám na životech, byla zraněna jen jedna osoba, ale na zemi i ve vzduchu nastal chaos. Nebylo jisté, zda v areálu letiště není ještě nějaká další výbušnina, proto bylo letiště dočasně uzavřeno. To způsobilo značné potíže zejména přilétajícím strojům, které najisto počítaly s přistáním – teď musela valná část zamířit na náhradní letiště, ponejvíce na záložní Los Rodeos, kam je posílala obsluha na letištní věži El Gando. Zásadní problém byl v tom, že ono rezervní letiště sice bylo uzpůsobeno k přijímání i velkých strojů, ale bylo špatně vybaveno, nebyl na něm radar, v neděli tu byla pouze dvoučlenná posádka a navíc jeho okolí bylo známo značnou proměnlivostí počasí.“

Tj. letecké katastrofě, která letos má své 40. výročí, někdo hodně pomohl.

Opět se vrátím k názvu ARMAS. Překvapilo mě, že si někdo do názvu společností dá slovo „zbraně“. Mimochodem, existuje síť hotelů ARMAS v Turecku, HOTEL PLAZA DE ARMAS v Puerto Ricu…, opravdu, „nejvhodnější“ název pro hotel.
Nebo název Plaza de Armas ( Náměstí zbraní nebo přeneseně cvičiště) se hojně vyskytuje ve všech španělsky mluvicích státech – na Kubě, v USA, Mexice, Peru atd.
https://en.wikipedia.org/wiki/Plaza_de_Armas

Sledujeme kód ARMAS, něco se bude dít.

 

Diskusní téma: Matrice "Armas"?

"něco se bude dít."

mir | 29.04.2017

áno, "niečo" sa už deje.

Kanáry a původní obyvatelstvo

ADINA | 23.04.2017

Byla jsem nějakou dobu 2x na Fuerteventuře ve městečku Coralejos. Na ostrově jsou malá muzea s ukázkami původní kanárské kultury včetně rekonstrukce vzhledu původních obyvatel vybitých Španěly - původní obyvatelé byli vysocí a urostlí, světlé pleti, plavých i tmavých vlasů a modrozelených očí. Velmi pohledné etnikum, údajně se vyznali ve hvězdách, v astrologii a vůbec znalostech vesmíru. Byli mírumilovní....kdo chce ať si to přebere.

Re: Kanáry a původní obyvatelstvo

Spektátor Čumilovič Puk | 23.04.2017

Národ Guančů. Neměli plavidla, mezi ostrovy plavali, prý uměli předběhnout i koně, hovořili zvláštním hvízdavým jazykem, se kterým komunikovali z ostrova na ostrov - jeho fragmenty se na ostrovech ještě užívají... Dorůstali až 2 metrů, mumifikovali své mrtvé, což dělalo celkem asi 5 národů... A odolávali při dobývání Španělsku asi 100 let! Pozoruhodný a záhadný národ a Španělé jej vybily! To asi musí GP hodně štvát... Takže co asi Španěly čeká?

Re: Re: Kanáry a původní obyvatelstvo

Kolkobudeszit | 05.05.2017

Po rozpraseni Chazarie sa elita Chazarov usadila v Spanielsku a to ovplyvnilo dejiny Spanielska a ich agresiu... v sulade s planmi GP vybijali stare kultury po celom svete, kde sa zachovavali informacie o minulosti.

Ke slovu "arma"

Croix | 23.04.2017

Ve španělštině to není jenom zbraň, ale takyprvek zbroje- štít, včetně heraldického... Na fotografii té havárie je vidět, že slovo ARMAS na boku té lodi je vyvedeno velkými výraznými písmeny č e r v e n é barvy...

Re: Ke slovu "arma"

Croix | 23.04.2017

A mimochodem, když si všimnete číslování na betonovém vlnolamu mola, loď to napálila hned za číslo 22.... trefila ovšem 23...

Re: Ke slovu "arma"

Croix | 23.04.2017

A ještě trochu gůglení: Loď se jmenuje Volcano de Tamasite- Vulkán Tamasite - a na Kanárech na Tamasite došlo v roce 1740 za anglo-španělské války (Anglie sesadila Španělsko z pozice první /a na kontinentě sedící/ supervelmoci světa) k boji v němž padlo 33 Angličanů a 3 Španělé: Agustín de ARMAS, Diego Chrisóstomo a Juan de Oliva. Takže (červené)štíty, Jan Zlatoústý (konstantinopolský arcibiskup, zemřel 407 n.l., učitel církve, viz net) a Oliva - poslední papež podle Malachiáše má být "papež Oliva" a pořadníkově to vychází na Franciscuse I.)

https://fuerteventuraenimagenes.com/la-batalla-de-tamasite/

Miera?

udo | 23.04.2017

..isto..ale neviem, či toto nie je predsa len trochu prehnané

Re: Miera?

Hox | 23.04.2017

souhlas, zajímavé postřehy ale sem to rubriky to nepatří, pro příště.

Symbolika mena a mystika minulosti Grand Canarie

jardob | 22.04.2017

http://canaria.guide/kanarske-ostrovy-povod-nazvu-suostrovia/

1 | 2 >>

Přidat nový příspěvek