Šokující výsledek: pro Čechy je garantem bezpečí ... Kreml. Názor

30.05.2017 06:46

sputniknews / Jana Petrova

 

Většina Čechů by chtělo vidět garantem své bezpečnosti ... Kreml. A více než čtvrtina je přesvědčena, že právě Rusko, a nikoli Evropská unie, ochraňuje jejich tradiční hodnoty, jako jsou rodina, víra či morálka. Třetina dotázaných věří ruským informačním zdrojům, považuje je za pravdivé.

Takové obdivuhodné (na pozadí neustále anti ruské rétoriky) výsledky ukázal výzkum veřejného mínění provedený v zemích Visegrádské čtyřky Mezinárodním republikánským institutem. Byl zveřejněn v den summitu NATO v Bruselu. Co vysvětluje fenomén ruského vlivu v Česku, Slovensku, Polsku a Maďarsku? Komentář politologa a občanského aktivisty Jana Miklase.

„Jednou ze zásadních skutečností obliby ruských informačních webů u nás je to, že nastavuje zrcadlo pokrytectví a dvojímu metru západu, který čouhá jako sláma z bot ze západních sdělovacích prostředků, vyjádření politiků i prozápadních aktivistů i neziskovek, včetně stále dokola omílané mantry o „západních hodnotách". Oni se ve skutečnosti stali vyprázdněnou floskulí bez konkrétního obsahu a tvrdě kontrastující s každodenní skutečností života euroatlantické civilizace", řekl Sputniku Miklas.

 

Prezidenti členských zemí NATO a generální tajemník NATO
© REUTERS/ Kacper Pempel
 

Jan Miklas: Příklady? Jedním z těchto příkladů je tolik proklamovaná svoboda slova, která je ve skutečnosti proměněná „v politickou korektnost". Ona více než jakákoli cenzura svazuje veřejnou debatu a vyřazuje z debaty všechna témata, která neodpovídají vzoru liberálně demokratických hodnot. Jejich odpůrce vnímají jako extrémisty, jsou marginalizováni a dehonestováni v médiích, dokonce i postihováni v zaměstnáních — pokud zastávají funkce s veřejným přesahem. Typickým příkladem nevěrohodnosti západních médií a jejich dvojího metru je i zpravodajství ze Sýrie, kde česká a západní média bez jakéhokoli ověřování přebírají tendenční zprávy z oblasti ovládané proislamistickou Syrskou opozicí Al-Nusrá. Ona do své oblasti nepustí žádné zahraniční novináře. Západní média bez jakýchkoli skrupulí a ověřování přebírají jejich zprávy do hlavních médií a označují je za „objektivní a nezávislé" zpravodajství. Proč to dělají? Jenom proto, že je toto hnutí účelově označeno za „demokratickou opozici" a je podporováno a financováno západem, zejména USA, protože bojuje proti Asadovi, který je spojenec Ruska.

Ale zastavme se ještě u jednoho zajímavého aspektu průzkumu: většina Čechů a Slováků by chtěla považovat za garanta své bezpečnosti Rusko. Dá se tomu vůbec věřit?

Ano, navzdory tvrzením o „ruské hrozbě" pro západ naopak roste počet těch, kteří vnímají ohrožení v globální politice USA, a nikoli v Rusku. Naopak Rusko se má stát partnerem pro bezpečnost. Více než polovina Slováků si podle průzkumu myslí, že přítomnost sil Spojených států je důvod, proč vzrůstá napětí a nebezpečí v regionu. A 75 % Slováků věří, že Rusko má být partnerem, který bude garantovat bezpečí. V Česku má stejný názor 59 % dotázaných, v Maďarsku 54 % a 35 % Poláků. Dá se tomu věřit? Já vím, jaký typ nálady převažuje dnes mezi obyčejnými lidmi a odpovím stručně. Daný průzkum odráží skutečnost mnohem více než propagandistické mantry o ruské hrozbě

 

Diskusní téma: Šokující výsledek: pro Čechy je garantem bezpečí ... Kreml. Názor

Kdo je kdo

pavelka | 31.05.2017

Mariet je chlap.

Re: Kdo je kdo

Nikdo | 31.05.2017

To nemohu potvrdit, ale co již praxe potvrdila, že je to skvělý provokatér (dokáže vyprovokovat u mnohých odpověď). Nicméně i tak slouží dobru, protože některé odpovědi jsou opravdu kvalitní. Hox to vyřešil dobře, automaticky pastebin, tím to tolik nezanáší diskuzi a snižuje počet odpovědí na rozumnou mez a přitom zachována určitá míra svobody projevu (kdo chce může si to přečíst) aniž by to zatěžovalo admina čtením každého příspěvku velmi plodné M.

Mariet

gnostik | 31.05.2017

ctu a bavi mne...:-) To, ze je obcas mimo mi zas az tak nevadi....:-D

Re: Re: Kdo je kdo

Mariet | 31.05.2017

https://pastebin.com/VEGbSWXQ

Technická

Nikdo | 31.05.2017

Moje vyhodnocení nebylo přesné, že se maže každý příspěvek M. Shodou okolností jsem viděl u několika článků M. všude smazanou. Tak bych to asi udělal já, protože by mně nebavilo se tím neustále zabývat a řešit, co je přes čáru a co ne.

Re: Technická

Mariet | 02.06.2017

Nadutost, povysenost a arogance, to je o cem jsou vetsina zde na tomto webu ( cest vyjimkam, ale je jich zoufale malo). Proto tolik mazani, vite? Ubozarna na entou, povysenost u tech, co hlasaji lasku a mravy a svedomi, to je teprve neco! Je to cista zidovina tady.

No a staci rozhlednout po jinych webech a vidim, ze jsem se ve svem hodnoceni nespletla, viz toto ze vcerejska:

baron
A co tym akoze chces povedat? Ze mame zaliezt do dier a drzat hubu a krok? Ma fascinuje arogancia a povyseneckost ludi ako ty, a je zvlastne, ze ich je velmi vela okolo leva-netu, kto vie preco..?

Čvn 1, 2017 12:49

A znovu pripomenu pana Pjakina, ktery jasne rekl, ze jenom slaboch nedovoli jine nazory ...

Re: Re: Technická

Mariet | 02.06.2017

Jen pripomenu, ze to byla reakce na jednoho prispevatele taky ze Slovenska, nikoliv na mne.

Re: Re: Technická

Vašek | 08.06.2017

Nadutost, povysenost a arogance - tahle tři slova vyjadřují povahu VŠECH tvých příspěvků.
Zloděj křičí chyťte zloděje.

Re: Kdo je kdo

Mariet | 31.05.2017

https://paste.ee/p/vRMiz

Odkaz

Standa | 30.05.2017

Odkaz na studii, jíž patrně článek komentuje (je tam zpracováno mnohem více otázek na mnohem více témat a u nich porovnány státy V4)
http://www.iri.org/sites/default/files/four_country_full_presentation_may_24_2017.pdf

Jen si nejsem úplně jistý, která otázka by měla odpovídat komentáři "Většina Čechů by chtělo vidět garantem své bezpečnosti ... Kreml."
Snad jedině otázka na sttraně 47, která se ptá, jestli by Rusko mělo být součástí evropské bezpečnosti (tam souhlasí 59% dotázaných). Na druhou stranu 51% lidí z téhož vzorku si myslí, že svou roli by měly hrát tradičně i USA. Takže část respondentů si musí myslet obojí.

Re: Odkaz

Mariet | 30.05.2017

https://paste.ee/p/Y76aJ

Re: Re: Odkaz

M.C. | 31.05.2017

No jo, jenže vy si ze světa okolo nás buď úmyslně nebo podvědomě vybíráte ty horší věci.
A těm na které plivete na druhé straně skáčete na špek a věříte tomu, co prezentují.
Tím jim akorát přikládáte pod kotel v rovině myšlenkových energií.
Postupujte opačně, snažte se hledat odpověď na otázku, co by se muselo stát a jak by k tomu mohlo dojít, aby věci dobře dopadly.
Já jsem si takto položil otázku v daleko neradostnější situaci roku 2007 a první poloviny 2008 a vyšlo mi z toho, že když nebudu uvažovat vnější zásahy typu druhý příchod Ježíše Krista nebo emzáky, tak z vnitřních zdrojů lidstva je záchrana možná pokud se v Rusku udrží na koni Putin a spol a ve Spojených státech armáda ,,dostane rozum".
Potom došlo ke zvratu v situaci, k válce v Jižní Osetii a věci se začaly hýbat opačným směrem.
A když jsem si v únoru 2012 přečetl záznam tiskovky tehdejšího ministra obrany Leona Panetty a náčelníka generálního štábu generála Dempseyho, tak jsem zajásal: ,,Výborně, je to tady, američtí vojáci začali ,dostávat rozum´."
Zvolení Trumpa je jenom logickým pokračováním tohoto vývoje.
Věci se sice pomalu, ale jistě hýbou vpřed. Rychle by to nešlo, systém, který je potřeba změnit je příliš rozsáhlý, komplexní a těžkopádný.
Ale o USA se neobávám, tam to nějak dopadne a armáda má prostředky na to, aby situaci zvládla.
Horší situace je tady v Evropě a zde musíme napřít svoje myšlenkové i další úsilí, aby se věci začaly hýbat k lepšímu.
Podle teorie chaosu se situace v Evropě dostává do bodu, kdy je možné malou silou provést velké změny.

Re: Re: Re: Odkaz

Mariet | 31.05.2017

https://paste.ee/p/gn3g2

Re: Odkaz

Nikdo | 30.05.2017

Ano, jako každý věřím pouze pouze průzkumu, který si sám zfalšuji. Je deklarováno, že je to pouze názor autora. Sputniknews odkud je článek převzat se k tomu nehlásí.

Článek je střípek k tomu jak se nyní formuje "informační pole" davu. Už nelze zastírat lež, že Rusko je hrozba, tomu v Čechách málokdo věří, mluví o tom pouze uplacené elity a několik posedlých jedinců.

Re: Re: Odkaz

Mariet | 31.05.2017

https://paste.ee/p/cQYPX

Re: Re: Re: Odkaz

M.C. | 01.06.2017

Musím vyrazit do světa a vrátím se až na večer, potom vám odpovím.
Můžete mi zatím napsat odpověď na příspěvek na konci diskuze pod posledním Pjakinem, vlákno Fail states?

Re: Re: Re: Odkaz

M.C. | 02.06.2017

Na filtrování relevantních informací a nesmyslů opravdu není potřeba vysoká škola.
Ale je na to potřeba mnoho znalostí a zkušeností z daného oboru, abych byl schopen posoudit věc ve všech souvislostech a ocenit míru závažnosti jednotlivých aspektů.

Re: Re: Re: Odkaz

M.C. | 04.06.2017

Konečně jsem se dostal k odpovědi na podstatu vašeho příspěvku:
Právě o tom co popisujete je tzv. teorie chaosu.
Lidská civilizace je mnohoúrovňová struktura, kde jsou složité vztahy jak mezi úrovněmi, tak uvnitř každé úrovně.
Dá se to nakreslit jako mnoho malých pyramidek, tvořících větší a ještě větší pyramidy.
Pokud jsou vztahy v dané oblasti stabilní, oblast je také stabilní a svou stabilitou pomáhá zvyšovat stabilitu oblastí okolo sebe.
Pokud v některé oblasti vypukne krize na jedné úrovni, za pomoci působení ostatních, stabilních úrovní v dané oblasti se zpravidla podaří krizi vyřešit a úroveň znovu stabilizovat.
Pokud ale vlivem neřešených problémů začne krize ve více úrovních dané oblasti, musí už s řešením krize pomoci okolní oblasti a působením svého vlivu postiženou oblast znovu stabilizovat, zpravidla v jiné podobě než předtím, se změněnou strukturou.
Čili kdyby někdo chtěl změnit strukturu pyramidy složené ze stabilních oblastí, tak by musel vynaložit obrovskou sílu, stabilizované oblasti by změně kladly odpor a podporovaly se navzájem. Nejprve je nutno vytvořit krizi ve většině úrovní a většině oblastí, tak aby byla stabilita většiny struktury narušena na hranici pádu a potom stačí šťouchnout a celé se to sesype. Není nezbytně nutné, aby krizi vytvářel tentýž činitel, který ve finále šťouchne, ani není předem dáno, že zhroucenou strukturu nebude k obrazu svému přebudovávat někdo jiný.
Stabilita pyramid v USA a v Evropě už je narušena velmi zásadním způsobem, v Evropě o stupeň více, protože tu chybí jeden stabilizující prvek - jednotné a dostatečně akceschopné ozbrojené síly.
Zatímco v USA se snaží pyramidu v krizi přestavět takovým způsobem, aby se jim nerozpadla, současně vrtají do pyramid Rusům a Číňanům, ti se tomu celkem úspěšně brání, snaží se umožnit vytvoření pyramidy islámu a úplně rozbořit pyramidu Evropských národů a její materiál si rozebrat pro opravu vlastních pyramid.
Je na nás Evropanech, abychom zboření naší pyramidy kladli odpor. Nezbytným opatřením je bránit šíření zdrojů nestability do dosud stabilních oblastí. Následně podpora oblastí destabilizovaných.
Nemůžu to dále rozvádět, musím jít něco dělat.

Tak tomu říkám gól

Adina | 30.05.2017

No, tak tak to se jim to tady pěkně se-e. Kdepak asi udělali bruselští soudruzi chybu?

Re: Tak tomu říkám gól

Mariet | 30.05.2017

https://paste.ee/p/HkVT6

1 priorita

ferroid | 30.05.2017

logický výsledek neustálého oblbování, pokrytectví a arogance

Přidat nový příspěvek