The Wall Street Journal vyzval Západ, aby nepovažoval Rusko za slabou velmoc

20.11.2021 15:10

Taurus

 

WSJ: Putin zničil mýtus o slabém Rusku a donutil zbytek světa žít podle vlastních pravidel


Rusko přestalo být slabou, umírající mocností a ruský prezident Vladimir Putin „nutil Západ žít podle vlastních pravidel“. Informoval o tom 19. listopadu list The Wall Street Journal .


„Zvládl dovednost přinutit silnější síly, aby se s ním vypořádaly podle jeho vlastních podmínek,“ říkají novináři deníku Andrew S. Weiss a Eugene Rumer.


Článek uvádí, že je čas, aby západní země opustily své hrdé přesvědčení, že Rusko je slabý stát, kterému můžete vnutit svůj názor. Autoři poznamenali, že Vladimir Putin během svého prezidentování udělal téměř vše pro posílení pozice své země v důležitých oblastech.


Pod vedením ruského prezidenta tak došlo k modernizaci ozbrojených sil, zlepšení energetického dialogu a zvýšení dodávek ropy a plynu. Ruská federace navíc získala podporu mnoha spřátelených zemí.


Jak je uvedeno v publikaci, Moskva dokázala NATO, že aliance nebude schopna pokračovat v expanzi na východ.


Na pozadí posilování interakce mezi Kyjevem a Severoatlantickou aliancí začal Kreml s Ukrajinou zacházet přibližně jako s letadlovou lodí NATO zaparkovanou na hranici s Ruskem,“ píše se v článku.


Článek také zmiňuje ruskou operaci s cílem donutit Gruzii k míru v roce 2008. Podle pozorovatelů deníku nebraly západní země v roce 2007 vážně Putinovy ​​výzvy na mnichovské bezpečnostní konferenci, slibující členství Tbilisi a Kyjeva ve vojenském bloku. O několik měsíců později však svět čelil hrozbě nové eskalace napětí kvůli konfliktu, který rozpoutaly gruzínské úřady v Jižní Osetii.


Již dříve, 19. listopadu, americký senátor Bob Menendez navrhl zvážit „sankční bombardování“ pro Rusko , včetně sektorových omezení, opatření na státní dluh a plynovod Nord Stream 2 (SP-2) v případě jeho „invaze“ na Ukrajinu. . Poslanec provedl odpovídající novelu zákona o rozpočtu na obranu (NDAA), o kterém budou senátoři hlasovat po prázdninové přestávce.


  1. listopadu Dmitrij Poljanskij , první zástupce stálého představitele Ruské federace při OSN, popřel informace o údajných plánech ruské invaze na Ukrajinu. Zdůraznil, že to země nikdy neplánovala a neplánuje žádné invaze. Ruský prezident Vladimir Putin zase prohlásil, že prohlášení, že Ruská federace údajně připravuje invazi na Ukrajinu, jsou alarmující . Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že je to NATO, kdo posiluje svou činnost u hranic Ruska.

https://iz.ru/1252843/2021-11-20/wsj-prizval-zapad-ne-schitat-rossiiu-slaboi-derzhavoi?utm_source=yxnews&utm_medium=desktop