Tiskova Putina po zasedání BRICS v Indii

16.10.2016 21:03
Lin
 

Putin se dnes zúčastil zasedání BRICS a pak dával odpovědi na novinářské otázky:
https://russian.rt.com/article/326425-ot-nashih-amerikanskih-druzei-mozhno-ozhidat-chego

Zajímavé odpovědi (od konce):
Na otázku, zda Putin nezvažuje zmírnění ruských sankcí západu, odpověděl ve smyslu: „Figu borovú!“ (česky mě slušná odpověď nenapadla).
Pak upřesnil, že ze strany Ruska totiž nejde o žádné sankce ani „kontrsankce“, ale o obyčejnou ochranu domácího trhu.
Otázka na „vměšování“ Ruska do amerických voleb:
- Chtěl bych všechny, včetně našich amerických partnerů uklidnit, že skutečně nemáme žádný zájem ovlivňovat volby v Americe, protože nevíme, co po těch volbách bude. -
Clintonová si totiž postavila volební kampaň na agresivní rétorice proti Rusku, takže stěží je možné předpokládat, jaké budou rusko-americké vztahy po volbách.

Putin odpověděl i na otázku ohledně „vztahů s Trumpem“, že Rusko vždy bude spolupracovat se všemi, kdo o to budou mít zájem. A Trump tento zájem už nejednou vyjádřil – včetně zájmu o společný boj proti terorismu. A to je dle Putina nutné, protože se nelze do nekonečna s někým hádat a vytvářet přitom hrozby jak sobě, tak celému světu.
Na otázku, co říká Bidenově výhrůžce o „velké americké pomstě“ za kyberataky (Biden totiž vyhlásil, že USA „vrátí“ kyberútok, že se pomstí za hackované stránky Demokratů, že mají vypracovanou speciální tajnou akci a Rusko „se bude divit“, udeří na něj nečekaně a v libovolnou dobu – na to Snowden zareagoval poznámkou „tomu pánovi by měl někdo vysvětlit, co je to tajná operace“), odpověděl celkem výstižně:
- Od amerických partnerů se můžeme dočkat úplně všeho. –
Pak se jen pozastavil nad tím, že se americké sledování jak nepřátel, tak i přátel, přiznává z nejvyšších míst a ještě navíc „věci“, které jsou v rozporu s mezinárodním právem.

Dál Putin mluvil o tom, že americko-ruské vztahy se velmi zhoršily (a jak říká Čurkin – jsou nejhorší od r. 1973), protože Amerika se již delší dobu snaží vytvořit obraz Ruska jako nebezpečného nepřítele. Novinář namítl, jestli se ty vztahy nezhoršily kvůli Sýrii, ale Putin si to nemyslí.
Dle něj se vše začalo už od války v Jugoslávii. Tenkrát Rusové zjistili, že jejich protesty nebo jiný názor vůbec Amerika nebere – nebo ho bere jako výraz nepřátelství. I Jelcina, který byl pro Američany do té doby „nejlepší“, začali kritizovat až poté, co si dovolil nesouhlasit s bombardováním Jugoslávie.
- Ne, není to kvůli Sýrii. Je to kvůli snahám jedné země diktovat svá vlastní rozhodnutí celému světu. –

K dotazu o „teroristech z Ruska“ (Carnajevové) a Bostonskému útoku Putin řekl, že Rusko a on osobně několikrát varovali rozvědku USA, že je vážný předpoklad chystání nějakých útoků v USA a které osoby jsou v podezření. Dvakrát CIA nereagovala vůbec a potřetí vzkázali „jsou to američtí občané, nestarejte se, my si sami poradíme“.
Jinak – Putin vyzvedl, že i přes všechny politické „věci“ existuje spolupráce mezi rozvědkami obou zemí. V Soči pracovali obě společně a zhostili se na výbornou.
Když už byla řeč o tajných službách, Putin varoval „prokremelské“ novináře, aby měli na paměti, že i oni jsou jedním z cílů.
- Vy se tomu smějete. Ale jste nositeli určitých informací, jste součástí prezidentského týmu a tak můžete leccos zaslechnout, něco vidět nebo s někým mluvit. A toto vzbuzuje zájem tajných služeb. -
Zde o tom zvlášť článek:
https://ria.ru/world/20161016/1479337543.html

 

Diskusní téma: Tiskova Putina po zasedání BRICS v Indii

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek